30,31 Temmuz 2016.
Bursa'dan, 10 kişilik ekip Orhaneli yolu, Eker meydan'da buluşarak Keles, Gelemiç köyü'ne 17.30 da hareket edildi. Keles'e uğrayıp merkezde bir çay molası verdik. 15 km. sonra Gelemiç köyü tabelasına dönmeyip sağdaki Tunçbilek yönünde 3 km. kadar devam edip,solda ilk toprak yola dönülüyor. Bu yola girildikten sonra 1,5-2 km kadar stabilize yoldan devam ediliyor. Yüksek duvarlı vadi girişi hedef alınarak dereye iniyoruz. Küçük bir otoparkı andıran 5-6 araçlık alana araçlarımızı park edip on dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunan dar kaya girişinden geçerek Tırmanış bahçesi olarak bilinen Kocasu vadisi içindeki kamp yerine ulaşıyoruz. Girişten kısa süre sonra, ırmağın kıyısında ağacın dibinden kaynayan su içme suyu olarak kullanılmaktadır.
Kamp alanına 19.30 gibi ulaştıktan sonra çadırlarımızı kurup yerleştik. Akşam yemeğinden sonra küçük bir kamp ateşinin başında toplanıyoruz. İzmir'den gelen KAD ekibini karşılamak için Eşref Bozoğlu motosiklet ile Gelemiç köyüne çıkarak Semih Atçı ile birlikte Manisa ve İzmir'den gelen 5 kişiyi kampımıza getirdi. Gece sohbet uzun sürdü.
Sabah 06.00 kalkarak kahvaltı için hazırlıklara başladık. Ben çayı hazırlarken Züleyha masayı donattı bile. Güzel bir kahvaltı yaptık. Kocasu ırmağının sularının akışını izleyerek, sabahın ilk ışıklarında, coşan kuş sesleri arasında keyif çayları içildi. Sabah serin havada suya girmeyi düşünemiyor insan. Kocakavacık köyü 20 km. araçla çıkıp Kocasu vadisine buradan giriş yapacağız. 13 km. parkuru yürüyerek, yüzerek geçmeyi planlıyoruz. Kahvaltı sonrası hazırlanıp yola çıktık. Ekibimiz minibüsle Kocakavacık köyü'ne hareket etti. Kocakavacık köyü'nden, Kocasu girişi 4 km. Vadi içinegeldiğimizde araçtan iniyoruz. Tarlaların içinden başlayan vadi bir kısmı yerleşim yerlerinin bahçeleri ile çevrili. Vadi'nin 8 km. bölümü bakir bir doğa. Vadi'ye girdikten kısa süre sonra sağda ırmak kıyısında 40 c termal su havuzu var.
Başlangıçta yüzme gerektiren alanlar az. Sığ, kaygan ve taşlı zeminde yürümek zor ve yorucu. Kocasu adına yaraşır bir ırmak. Taşkın olduğunda selin getirdiği ağaçlar bazı yerlerde setler oluşturmuş, üstünden aşmak zorunda kalıyoruz. Bu haliyle parkurda rafting ve kano yapma olanağı yok.
Parkurun yarısını geçtikten sonra, akış yönünde sağ tarafından şelale ile bir kaynak suyu karışıyor. Dağın içinden çıktığını tahmin ettiğimiz çok güçlü ve soğuk akan bir su. Şelale'nin soğuk suyunda duş almak ekibin motivasyonunu arttırdı. Parkura da ekstra bir güzellik kattı. Derin havuzlar çoğaldı, suyun akıntısı ile gidiyoruz. İlerledikçe küçük bir kaç tane daha kaynak suyunun ırmağa katıldığını gördük. Kocasu vadisi çıkışında, Kaya tırmanıcıların "GELEMİÇ TIRMANIŞ BAHÇESİ" olarak adlandırdıkları sayısız doğal kaya tırmanış duvarları var. Tırmanıcılar bölgede boltlama yaparak yeni rotalar açmaya devam ediyor.
Kocasu ırmağınınTunçbilek termik santralinin kömürlerinin yıkanması sonucunda renginin değiştiği söylendi. Çok temiz ve güçlü akan bir su kaynağımız var ve biz onu kömür yıkayarak değerlendiriyoruz. Daha doğrusu yok ediyoruz. Bu güne kadar yalnışlar yapılmış olabilir, ama bu yalnıştan dönülmelidir, dönebiliriz. Bu suyu tekrar berrak ve temiz akması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.. Geçtiği her yere hayat veren bu ırmağın, Bursanın gelecekteki içme suyu olarak tek çözüm olduğunu bilmeliyiz. Kocasu ırmağının kurtarılabilmesi için hala geç kalmış değiliz. Kocasu hiç bir sanayi bölgesinden geçmiyor bu da bizim için bir umut kaynağıdır. Kocasu vadisinin Tabiat Parkı olarak ülke geleceğine kazandırılmalıdır. Bu su bölge halkının geleceğidir, geleceğimizi kaybetmeyelim.
Keles Belediye Başkanı, Sayın Mehmet Teke'ye ulaşım desteği için ULUDAK olarak teeşekkür ederiz.
İsmet Şentürk.
Konak Mh. Çağ Sk. Konak Apt. No:5/B
Nilüfer, BURSA
0532 525 68 03