Harmankaya Kanyonu Geçişi

Harman kaya Kanyonu 2003 yılının haziran ayında, BUDAK - Bursa Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas kulübünün düzenlediği bir etkinlikle, Harita mühendisi Mehmet Işık ‘ın rehberliğinde 5 kişilik bir ekip tarafından ilk defa geçildi.

Beş kişilik ilk geçişi yapanlar:

Mehmet Işık

Murat Zık

İsmet Şentürk

Fatih Koç

Selim Abdülkadir Gözler

Geçen süre içinde Kanyonun ünü yurt içi ve yurt dışına kadar yayıldı.

ULUDAK - Uludağ Dağcılık Kulübü olarak her yıl geleneksel olarak Harman kaya kanyon geçişini yapıyoruz.

Bu yılda 12 kişilik bir ekiple 6,7,8 temmuz 2012 tarihlerinde Harman köyde kampımızı kurduk,

Harman kaya kanyonu geçişini yaptık.

Harman kaya üstünde bir mermer ocağı var.

Bu ocakta mermer çıkartan firma ocakta yaptığı patlatmalar nedeniyle kanyon geçişini yapanların hayatlarını tehlikeye atıyor.

Harman kaya tepesinden kanyonun içine düşen taşlar hayati tehlike arz ediyor. Yetkililerin bu doğa harikasının korunması konusunda neden hiç bir şey yapmadıklarını anlayamıyoruz.

Bir firmanın, mermer çıkaracağım diye, içinde tarihi kalıntıları olan, tarihi değerde anıt ağaçları olan Türkiye’de ve dünyada, eşi benzeri olmayan Harman kaya'yı ve kanyonunun Milli park ilan edilmesi gerekirken, ilgisizlik ve umursamazlık üzüntü verici bir hal almış durumda.

Harman kaya gibi bir doğa harikasının, Milli park olarak ilan edilmesi ve korunması konusunda acilen bir çalışma başlatılmasını istiyoruz.

Harman kaya kanyonu çok ciddi kirlilik tehdidi altında. Yenipazar tarafından gelen çok fazla miktarda çöp kanyonun içinde görsel bir kirlilik oluşturmaktadır. Ayrıca bölgede ziraat yapan çiftçinin bilinçsizce derelere attığı çok miktarda tarım ilacı plastik kutu atıkları kanyonun içinde yaşayan canlıların yaşamını tehdit etmektedir.

Birçok Dağcılık ve Doğa Sporları dernek ve kulüpleri her yıl artarak, kanyonu geçmek bu doğa harikasını görmek için Harman köye geliyorlar.

İlk geçişinden 9 yıl sonra Harman köy’lüler, HAKTUDER – Harman köy Kültür ve Turizm Derneğini kurdular. Henüz kuruluşunun ikinci ayında, Harman köy Doğa Sporları Şenliğini de düzenleyen Harman köylüler, Harman kaya kanyonunun korunması, doğa sporları meraklıları için vazgeçilmez bir Doğasporları merkezi olarak tanınması yolunda çaba harcayacaklarını söylediler.

ULUDAK Uludağ Dağcılık Kulübü olarak bu kanyonun korunması için herkesin gerekli desteği vermesini rica ediyoruz

Bu kanyonu görmeyenlerin de  mutlaka bu doğa harikasını görmelerini tavsiye ediyoruz.

ULUDAK - Uludağ Dağcılık Kulübü

HARMANKAYA KANYON GEÇİŞİ RAPORU:

6-7-8 Temmuz 2012

6 Temmuz Cuma günü 17:30 İnegöl girişinde buluşmak üzere 4 araç 16 kişi Bursa’dan yola çıktık.Aracın bir tanesi konvoyu yaklaşık 1 saat gecikmeyle takip edebildi, diğer 3 araç beraber harekete geçti ve saat 21:00 civarlarında Harmanköy kamp alanına varıldı,arkadan gelen araç  ilk gruptan 15 dakika gecikmeyle kamp alanına vardı.

İlk yarım saatlik bölümde çadırlar kuruldu ve karanlık çökmeye başladığında akşam yemeği yenildi.Yemekten sonra herzaman olduğu gibi Uludak olarak ortak konuşmalarımız oldu ve ertesi günün Kanyon geçiş planı yapıldı.

7 Temmuz sabahı saat 6:30 civarında uyandık ve kahvaltımızı ettik,saat 8:30 da planımızda kanyona gidiş ile ilgi bir değişiklik yaptık.Çünkü kanyona gidiş için Harmanköy’den bir araç bizi götürecekti fakat  sabah aracı organize edemedik ve kendi aracımızla(Wolsvogen Transporter) 12 kişi içine sıkışarak yola çıktık.Yolcuk arkadaki arkadaşlarımız için pek konforlu geçmedi maalesef , yapacak bir şey olmadığı için onlarda buna katlandılar.Bu yıl kanyona, geçen yıldan farklı olarak Kuzeydoğu yönünden(Muratça köyü-Kuşca köyü-Dere köyü)   dolaşarak gittik  yolu yaklaşık 15 km uzatmış olduk.Geçen yıl ki güzergah (Kavacık köyü-Karahasanlar köyü) yolu biraz tozlu ama Kanyona  20 km civarında mesafede.

Sonuç olarak   saat 10:00 da 12 kişilik ULUDAK ekibi olarak kanyona girdik.Bu yıl sezonun yağmurlu olmasından dolayı su fazla ve daha soğuk ama yinede rahatsız edici seviyede  değil.Amacımız  8 saat kanyonun içerisinde kalmak,bu plana uymaya çalışacağız.Geçen yıla göre kanyona ilk defa girecek olan 4 kişi kadar fazlayız,zamandan tasarruf etmek için inişlerde iki istasyon kurup ipe girdik.Kanyon içerisinde bir tane yan geçiş, iki tane kaya inişi ve üç yada dört defada yardımcı ipleri kullanarak iniş ve geçiş yaptık.İple son inişi yaptığımız yerdeki şelalede gerçekten çok keyifli ve insan hayatında az yaşanacak anlar geçirdik,bol bol fotograf ve video çektik.Video ve fotograf çekme konusundaki özverisinden dolayı başkanımız İsmet Şentürk’e bir kez daha teşekkür ediyorum.Ve sonunda saat 17:45 de kanyondan çıktık,tam planladığımız gibi oldu.Kazasız belasız bu faaliyeti tamamlamanın sevinci ve gururuyla birbirimiz tebrik ettik.Emniyet kemerlerimizi çıkarttık ve ayakkabılarımızı kumdan temizledikten sonra 40 dakikalık bir yürüyüşle kamp alanımıza çıktık.

Kamp alanına çıktığımızda bir süprizle karşılaştık,Harman köy derneğinin düzenlemiş olduğu                   1.Harmanköy  Doğa Sporları Şenliği dolayısıyla 100 kişilik bir katılımcı bizi karşıladı gece boyunca şenlik ve eğlence devam etti , biz akşam yemeklerini yedikten sonra  günün yorgunluğuyla saat 22:30 gibi çadırlarımıza çekildik.

8 Temmuz sabahı kahvaltıdan sonra kampızı topladık,başkanımız İsmet Abi Anadolu Ajansı muhabirine toplumu bilinçlendirme adına yapılmış olan şenlik hakkında diğer katılımcı guruplarla birlikte röportaj verdi bizlerde topluca fotograf çektirdik.

Saat 10:00 da ,köy halkından aldığımız bilgiye dayanarak ki “daha sonra bu bilginin yanlış olduğunu  anladık” Hamam denen sıcak suyun çıktığı yere gittik.Kamp alanından 8-10km araç yolu uzaklığında ve araçlardan sonra 20 dakikalık yürüş mesafesinde olan bu doğa harikası yere maalesef zamanın kısa ve havanın heran yağacak olmasından dolayı dört kişi gidebildik.Gittikten sonrada Hamam faaliyetinin gelecek yıl “mecburen” geleneksel olmasına karar verdik.

Dönüşe geçtiğimizde saat 14:30 olmuştu,Gölpazarı-Yenişehir-Bursa güzergahını takip ederek Bursa’ya 17:00’de vardık.Birsonraki Harmanköy faaliyetinde  buluşmak üzere sözleşerek arkadaşlarımızla vedalaştık.

Katılımcılar:

İsmet Şentürk

Erdem Yoldaş

Ali Düzgün Arı          

Emirhan Kıratlı

Ruşen Meriç      

Özgür Yoldaş     

Muammer Yıldırım     

Engin Öztür                        

Nefise Sağ         

Elmas Arı          

Züleyha Avşar           

Erhan Şentürk                      

Emre Yoldaş

Lojistik Destek:

Nazmiye Şentürk

Ayşe Şentürk

Selin Şentürk                      

Yazan: Özgür Yoldaş


Uludağ Dağcılık Spor Kulübü

Konak Mh. Çağ Sk. Konak Apt. No:5/B
Nilüfer, BURSA
0532 525 68 03

Sosyal Medya