Kilimanjaro Faaliyeti

KİLİMANJARO 5895 m. tırmanışı. 4-10 Şubat 2013, Tanzanya,Afrika.

Ali Düzgün Arı tarafından başarıyla gerçekleştirildi.

Faaliyet raporu.


KILIMANJARO FAALİYETİ  -  ŞUBAT 2013

     Hayatınızda hiç tanışmadığınız, isimlerini dahi bilmediğiniz farklı yerlerden gelecek olan onbir kişi ile, yaşadığınız şehirden 5.700 km. uzakta, Afrika’nın bir kasabasında buluşmak ve 5.895 mt yüksekliğindeki bir dağın zirvesine tırmanmak. Bu aktivitenin heyecanını tüm benliğinizde hissedip, ben yokum demek asla mümkün değil. Ben de varım deyip, uzun süren bir uçak yolculuğundan sonra kendimi 04 şubat 2013 pazartesi  günü sabahı Tanzanya’nın Moshi  kasabasında yeni arkadaşlarımla tanışırken buldum. Bu andan itibaren sekiz gün sürecek ve çok güzel anılarla dolu faaliyetimiz de başlamış oldu.

   Bizi  Kilimanjaro dağının tırmanış rotalarından biri olan Marangu rotası başlangıç noktasına götürecek olan aracımıza eşlarımızı yükledikten sonra, kasabada birkaç küçük son dakika alışverişi yaptık ve yolumuza devam ettik. Saat 12:00 gibi rota başlangıç kapısına geldik,  hafif birşeyler yedik, kayıtlarımızı yaptırdık ve sonrasında kendimizi orman içerisindeki patikaya attık. Yoğun ağaçlarla kaplı, bizler için çok değişik ve güzel olan bu bitki örtüsü içinde hiç acele etmeden sakin ve çevremizi keşfetmeye çalışarak dört saatlik bir faaliyet sonrası 2.700 mt Mandara kampına geldik. Bu bölgede mevsimin yaz ve gündüzlerin uzun olması nedeniyle havanın kararmasına daha çok vardı ve bizlerde bu durumdan faydalanıp kamp bölgesinden fazla uzaklaşmadan çevrenin güzelliklerini yaşamaya çalıştık. Marangu rotası üzerindeki kamp bölgelerinde, içinde ranzalar bulunan ahşap yapılarda ( lodge ) veya çadırlarda geceyi çeçirme alternatifiniz var. Bunun için faaliyetin organizasyon aşamasında rehberlik hizmetini alacağınız şirket ile alternatifin belirlenmesi gerekmektedir. Geceyi burada geçirdik ve sabah kahvaltısı için arkadaşlarla  baraka içindeki sofrada buluştuk. Bu dağdaki ilk kahvaltımızdı ve alışık olduğumuz peynirli, zeytinli bir kahvaltı değildi. Ortada, kişi sayısına göre hazırlanmış karpuz, muz, mango vb. meyveler içeren bir kahvalıydı ve bundan sonraki kahvaltılarda, lapalar hariç bu şekilde olacaktı. Kahvaltı benim için önemlidir diyenlerin, Türkiye’den giderken benim yaptığım gibi yanlarında kaşar peyniri ve zeytin götürüp sağlam bir kahvaltı ile o günkü faaliyete başlayabilirler.

   05 Şubat 2013 salı günkü programımız 2.700 mt. den  3.720 mt. deki Horombo kampına çıkış. Kahvaltı sonrası ağaçların içerisindeki patikadan faaliyetimiz başladı ve 3.000 mt.leri geçtikçe yüksek ve yoğunluklu ağaç örtüsü yerini endemik türdeki ağaç ve bitkilere bırakmaya başladı. Zevkli ve güzel geçen beş saatin sonunda Horombo kampındaydık. Altışar kişilik lodge’larımıza eşlarımızı bırakıp, biraz dinlendikten sonra hem aklimatizasyon amaçlı, hemde farklı ortamın verdiği heyecan ile çevreyi incelemeyi ve gezmeyi sürdürdük. Çevremizde boyları iyice kısalmışta olsa,  hala yeşil bitki örtüsü ve endemik bitkiler mevcuttu ve bu yükseklikte bizlerin alışık olmadığı bir görüntüydü. Akşam yemeklerinde içerisinde nelerin olduğunu tam olarak anlayamasakta, bizlere sunulan sıcak çorbanın motivasyonumuza ve midemize büyük katkısı oluyordu. Yemek seçme ve beğenmeme lüksümüz yoktu. Hedeflenen zirveye sağlıklı bir şekilde ulaşabilmemiz için önümüze getirilenleri yemek ve düzenli bir şekilde hergün bol miktarda su tüketmemiz gerektiğinin bilincindeydik.

  06 Şubat 2013 çarşambayı  aklimatizasyon günü olarak planladığımız için sabah kahvaltısından sonra 4.200 mt.ye doğru çıkışa başladık ve bu yüksekliğe ulaştığımızda burada bir süre geçirip tekrar 3.720 Horombo kampına döndük. Günün geriye kalan zamanını dinlenerek ve çevrede kısa gezintiler yaparak geçirdik. Bir sonraki gün ve gecesi zor ve yorucu olacaktı.

   07 Şubat 2013 perşembe, faaliyetin planlandığı günden beri heyecenla ve azda olsa endişeyle beklediğimiz bir gündü ve işte o gün gelmişti. Programımız 4.700 mt. Kibo kampına çıkmak ve burada bir süre dinlendikten sonra gece zirve tırmanışı yapmak ve sabah saatinde Kilimanjaro’nun zirvesi olan 5.895 mt. Uhuru Peak’e ulaşmak. Yine klasikleşen meyve ve lapa kahvaltısından sonra, geçirdiğimiz diğer günlere oranla, faaliyetimize daha disiplinli ve daha farkındalıklı olarak başladık. Gün boyunca rehberlerin ağzından çıkan “pole pole” yavaş yavaş kelimelerine iyice alışmıştık. 4.500 mt.ye kadar rahat geldiğimiz faaliyette, birkaç arkadaşımızda bu metreden sonra yüksekliğin verdiği olumsuz etkileri görmeye başladık. 4.700 kampına ulaşıp eşyalarımızı bıraktık ve kısa bir süre dinlendik. Dinlenme esnasında bir arkadaşımız soğuk algınlığı nedeniyle, diğer arkadaşımız ise yükseklik nedeniyle kendilerini iyi hissetmediklerini, yatacaklarını ve gece yapılacak zirve tırmanışına katılamayacaklarını belirttiler ve öyle de yaptılar. Saat 16:30 da yiyeceğimiz erken akşam yemeği öncesi, ortama uyum sağlamak için kısa bir süre dışarıya çıktık. Bu metrelerde artık aşağılardaki yaz mevsiminin sıcaklığından eser kalmamıştı ve dağın soğukluğunu hisseder olmuştuk. Yemek sonrası dinlenmeye çalışacağımız için, yemekte sadece çorba ve hafif birşeyler vardı. Yemeğimizi yerken diğer taraftan zirve için tırmanış saatimizi belirlemeye çalışıyorduk. Dağda geçirdiğimiz üç gecedeki rüzgar ve hava durumunu değerlendirdik. Aklimatizasyon için sürekli bol su içtiğimizden dolayı, akşam ve gece saatlerinde uyku tulumlarımızdan dışarıya çıkıyor ve bu arada da bulunduğumuz yerdeki ve zirvedeki hava durumunu gözlemliyorduk. Genellikle gece yarısına kadar hava kapalı,yağışlı ve rüzgarlı oluyordu. Ancak gece yarısından sonra sabaha kadar hava açık ve daha sakin oluyordu. Bizde bu duruma uygun olarak zirve tırmanışı başlangıç saatimizi, alışıla gelmiş başlangıç saatinin dışında 02:00 olarak belirledik. Tırmanışa hazırlanmak için gece 12:30da kalkmak üzere hepimiz dinlenmeye çekildik.

    08 Şubat 2013 Cuma, gerek yükseklik etkisiyle, gerek zirve heyecanı ile hiç uyuyamamıştık. Gece kararlaştırdığımız saatte kalkıp, sıcak çay içip birazda bisküvi yiyerek hazırlandık ve tam 02:00 de final  aşamamız olan tırmanış için lodge’larımızdan dışarı çıktık. Gökyüzünün açık, yağışın durmuş ve zirve bölgesinin görünüyor olması, saat konusunda doğru karar verdiğimizi gösteriyordu. Rahatsız olan iki arkadaşımızı kampta bırakıp, kafa lambalarımızı yaktık ve düzenli bir sıra ile tırmanışa başladık. Yükseklik ve gecenin etkisiyle hava soğuktu. Arkadaşların tecrübeli olmaları nedeniyle kıyafetlerimiz ortam için uygundu ve soğuktan etkilenme olmamıştı. Herşeyin yolunda gitmesi durumunda sabah saat 08:30 da zirvede olmayı planlıyorduk.

  Başlangıçtan iki saat sonra yükseklik nedeniyle bazı arkadaşlarımız ciddi oranda etkilenmeye başladılar ve bir arkadaşımız dönüş kararı vererek çıkışını sonlandırdı. Sonraki metrelerde kişiler arasında tempo farklılıkları arttığından, grubu ikiye ayırdık ve ilk grup önden, diğer grup ise ardından daha düşük hızda tırmanışa devam etti. Rehberleride gruplardaki sayıya göre ayırdık.Öndeki grup hızını biraz arttırdığından olsa gerek, yükseklik arttıkça mide bulantısı problemleri oluşmaya başladı. Çıkış hızımızı biraz düşürerek problem giderildi. İkinci gruptaki iki arkadaşımız ise çok ciddi ölçüde yükseklik problemi yaşıyırlardı. Bu zorlu gecenin içinde bile gökyüzündeki yıldızların parlaklığı,çokluğu ve bize çok daha yakınmiş gibi görünüyor olmaları başını gökyüzüne çevirebilen arkadaşlarımızı adeta büyülüyordu.

 Sabah 06:00 sıralarında havanın  aydınlanması bizleri biraz daha rahatlatıp, sorun yaşayan arkadaşlarımızın da motivasyonlarını arttırdı. Kraterin ağzındaki Stella Point tabelasına yaklaştıkça zirve heyecanımız daha da artmaktaydı. Bu nokta zorlu tırmanışın sonuydu ve bundan sanraki zirveye olan mesafe kratein içinde çok daha düşük eğimle devam ediyordu ve bu noktadan zirve tabelası çok net gözüküyordu. Planladığımızdan biraz sonra saat 08:45 gibi hedefimiz gerçekleşmiş ve zirve tabelasına dokunuyorduk. İşte o muhteşem anı zirve zevki yaşamış her dağcı çok iyi bilir. Birbirimizi tebrik ettikten ve zirve fotoğraflarımızı çektikten sonra heyecanımız hala üzerimizde olarak dönüşe başladık. Tabiiki uzun ve yorucu bir günün ve gecenin ardından iniş çok kolayımıza gelmişti. Gece boyunsa “S” çizerek çıktığımız yerlerden çarşak zemin içinde çok daha hızlı ve kısa sürede aşağıya iniyorduk. Gece ayrıldığımız 4.700 kampına döndüğümüzde yüzümüzdeki sevinç ve içimizdeki heyecan hala devam ediyordu. Bir saatlik dinlenme ve eşyalarımızı toplama süresi sonunda, 3.700 mt.deki Horombo kampına inişe başladık. Üzerimizdeki stres ve yorgunluk atılmış olduğundan dönüş faaliyetimiz çok daha neşeli ve bolca fotoğraf çekerek ve çevreyi daha iyi algılamakla geçiyordu. Geceyi ise Horombo kampında güzel bir uygu çekerek geçirdik.

  09 Şubat 2013 cumartesi sabahı kalkıp kahvaltıda bir araya geldik ve hergün yediğimiz kahvaltıdan pek birşey yenmeden sadece çay ve kahve içildi. Hava açık ve sıcaklıkta ideal idi. Programımız buradan 2.700 kampına inerek 30 dak. dinlenmek ve ardından Marangu rotası başlangıç kapısına inmek. Orman içerisindeki inişimiz, çıkış rotamızından olmasına rağmen, çıkarken göremediğimiz birçok şeyi görüyor ve duyamadığımız değişik kuş seslerini duyabiliyorduk çünkü üzerimizde zirve yapmanın vermiş olduğu rahatlık ve mutluluk vardı. Bu güzel doğa içerisindeki faaliyetimiz öğle saatlerinde ilk kayıt yaptırdığımız Marangu kapısında son buldu. Buradaki yeşil çimenler üzerinde yediğimiz öğlen atıştırmalarımız ve bize faaliyet boyunca destek sağlayan yerel çalışanlarla birlikte yaptığımız kutlama sonrası, bizi bekleyen aracımıza binerek Mashi kasabasındaki otelimize gitmek üzere yola çıktık. Altı gün süren Kilimanjaro faaliyetimiz güzel anılarla dolu olarak mutlu bir şekilde sonlandı.

  Tabiiki buralara kadar gelipte hemen ülkemize geri dönmek olmazdı. 10-11 şubat günleri iki farklı bölgede iki ayrı safari programına katılarak yörenin pekçok farklı ortamlarını yaşama fırsatımız oldu. 12 Şubat saat 04:30 da Kilimanjaro uluslararası havaalanından kalkan uçağımız sekiz saatlik uçuş sonrası bizleri İstanbul Atatürk Havalimanına getirdi ve faaliyetimiz noktalandı.

Ali Düzgün ARI


Uludağ Dağcılık Spor Kulübü

Konak Mh. Çağ Sk. Konak Apt. No:5/B
Nilüfer, BURSA
0532 525 68 03

Sosyal Medya